Recension av World War Z

image204 image206
Nog är han lite lik pappa Mel Brooks

Betyg 3 av 5

World War Z - An oral history of the zombie war av Max Brooks är en roman som låter läsaren bekanta sig med det världsomspännande zombiekriget genom ögonen på de nyckelpersoner från hela världen som får komma till tals i boken. Boken är gedigen och Brooks måste ha lagt ned ett otroligt jobb för att få den lokala prägeln, som varje historia har, att kännas så realistisk. Från olika sätt att slåss och gömma sig anpassat till lokala förhållanden till hur politiskt klimat spelar roll för hur man hanterar eller inte hanterar zombiepandemin.

Det är alltså genom intervjuer vi förstår de stora sammanhangen, hur samhällen faller sönder och hur man reser sig ur spillrorna och börjar slå tillbaka. Men det som imponerar mest är små detaljer som att de zombiesmackande gruntsen (försvenskning av engelska grunt) har en egen benämning på zombiesarna; Zack. Intressant oxå hur den amerikanska presidenten, än en gång, ikläder sig rollen som något slags världssamvete om den vinken är ironisk eller inte är svårt att avgöra.

Kul är att Brooks låter personerna i boken klaga på överlevnadsguider i allmänhet och sin egen Zombie Survival Guide i synnerhet, bl a med motiveringen att den bara handlar om USA och bara är anpassad för USA. Om man bor i en kåkstad är det svårt att springa upp på övervåningen och förstöra trappan som ZSG påbjuder.

Det negativa i sammanhanget är att trots att WWZ öppnar hårt med otäcka scener från Kina där zombiesmittan först dyker upp, så är boken bara fläckvis medryckande och spännande, speciellt i slutet som känns som en lång transportsträcka. Problemet med att recensera zombieböcker (eller zombiefilmer för den delen) är; ska man endast gemföra med andra zombieböcker eller med böcker i allmänhet? Jämfört med böcker i allmänhet ligger WWZ på en slät trea jämför man med andra zombieböcker skulle jag nog våga mig på en stark fyra eller till och med en femma, den gyllene mellanvägen ger en stark trea.

Maximillian Brooks har tidigare gett ut Zombie Survival Guide och mellan 2001 och 2003 så skrev han manus för Saturday Night Live. Dessutom har han fuskat lite som skådespelare i bland annat tv-serien sjunde himlen/7th heaven.

Handlingen i korta drag:

It began with rumours from China about another pandemic. Then the cases started to multiply and what had looked like the stirrings of a criminal underclass, even the beginnings of a revolution, soon revealed itself to be much, much worse. Faced with a future of mindless, man-eating horror, humanity was forced to accept the logic of world government and face events that tested our sanity and our sense of reality. Based on extensive interviews with survivors and key players in the 10-year fight-back against the horde, "World War Z" brings the very finest traditions of American journalism to bear on what is surely the most incredible story in the history of civilisation.

Se Max Brooks intervjua George A Romero på Comic Con, 2007:


Brad Pitt köper rättigheterna till WWZ
Recension av Zombie Survival Guide
Randomhouse
Wikipedia


Kommentarer
Postat av: Fläskätaren

Synd att jag inte har för vana att läsa böcker. (När hinner man med sådant?) För det låter väldigt, väldigt intressant. Filmadaptionen lär förresten inte göra boken rättvisa, även om det torde finnas potential för att göra den ultimata zombiefilmen med tanke på den globala visionen. Boken kanske skulle göra sig bättre som teveserie?

2007-11-13 @ 20:56:46
URL: http://botld.blogspot.com
Postat av: Fredrik

Jepp, den lär vara svårfilmad om man ska vara handlingen och upplägget trogen. Men tar man sig lite friheter så kan det bli en överbra Z-film. TV-serie skulle nog funka bättre, fast filmer som Short Cuts
har ju iofs lyckats sammanfoga de båda berättarstilarna på ett fantastiskt sätt.

2007-11-13 @ 21:27:55
URL: http://zombies.blogg.se
Postat av: calle

check it out man www.walkingwithzombies.blogg.se

2008-01-17 @ 15:30:04
Postat av: Lina-Arvid

Den finns ju också som utmärkt ljudbok vilket passar bra om man inte är förtjust i att läsa böcker.För övrigt tycker jag att all zombie-litteratur bör läsas med en nypa salt nu när zombie-apokalypsen närmar sig. Att läsa om det är en sak, att leva i det är en helt annan...

2010-06-04 @ 11:56:30
URL: http://livetiskarpnack.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0