Recension av Dellamorte Dellamore

image157  image156
Omslagsstöld

Betyg 4 av 5

Det är inte svårt att förstå varför Dellamorte Dellamore blivit kult, det vimlar av coola och tvetydiga kommentarer, handlingen verkar på pappret sinnessjuk, fotot är kanon och skådespelarna är, för genren, ovanligt bra. Låt er inte luras av den gemena stölden av omslagsbilden till Pet Sematary/Jurtjyrkogården då det bara gjorts på den amerikanska utgåvan som dessutom döpts om till intetsägande: Cemetery man.

Boken (häng med nu) som filmen baseras på bygger på tecknade serien Dylan Dog (i Sverige hette den bara Dylan) som i sin tur är inspirerad av Rupert Everett som spelar huvudrollen i filmen *pjuh*.

image154 
Rupert Everett som Francesco Dellamorte vs Dylan Dog

Titeln är en italiensk ordlek dellamorte betyder av döden/of death och dellmore av kärlek/of love och anspelar på Francesco Dellamorte´s (Rupert Everett) bryderier med kärlek och död. Francesco jobbar på kyrkogården med den efterblivne/utvecklingsstörde assistenten Gnaghi (François Hadji-Lazaro). Problemet är att vissa av de döda kommer tillbaka som zombier efter sju dagar och Francesco tvingas skjuta dem i huvudet och begrava dem igen. När Francescos älskade, hon är namnlös och tituleras endast "she", dör och kommer tillbaka börjar det bli komplicerat och värre blir det. Filmen blandar på ett snyggt sätt komedi á la Re-animator och Evil Dead med drama och seriös zombieskräckis utan att något tar överhanden.

Som alla skräckfilmsregissörer med självaktning har Michele Soavi (upplärd under Daria Argento) lagt in en koppling till Edgar Allan Poe, nämnligen hångelscenen i benhuset (ossuary) som även flörtar med Magritte´s målning kyssen. Läs mer.

Dellamorte Dellamore är en härlig film som inte lämnar någon oberörd även om den inte är fullt lika galen som den verkar när man läser baksidan. Dock, och här höjs ett knotigt varningens zombiefinger, så är det inte en film för alla.

Tysk trailer

Den tyska versionen/Red Edition kan köpas för blygsamma 69:- på ginza men den är utan text och eftersom ljudet är ojämnt så sitter man och surnar till när man måste höja och sänka ljudet, som nån jävla wii-spelare, för att inte väcka barnen.

Kommentarer
Postat av: astarot

F**k i h*****E. Du har ju rätt! bilden är dragen rakt av!!!
Helt underbar film, som jag nästan vill ge en femma - måste se om den dock men väntar på en Ultimat-utgivning.
kram

2007-08-26 @ 20:35:09
URL: http://zombie.bloggagratis.se
Postat av: Fredrik

Säkert nån lat jänkare som gjorde det och jag ger mig fan på att det vara samme late jänkare som döpte den till Cemetery man (Pet sematary/ Cemetery man) det är mer fantasilöst än man tror både bilden OCH titel är ju till största delen samma! Ska bli kul att läsa din recension, filmen bara ber om att bli tolkad (din specialitet)!

2007-08-27 @ 08:07:53
URL: http://zombies.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0